Des de l'Índia no india.



Nena india

No podem sortir !

Això si que és un bon fruit

Temps des sobres per jugar

Sols i descalços, la llibertat dels petits

La religió catòlica la més present al nord-est

Aquí l'hinduisme està en desavantatge


DES DE L'ÍNDIA, NO INDIA

La regió del nord-est de l'India és de les zones més desconegudes del país, pels estrangers, perquè ens ha estat tancada l'entrada durant molts anys, però també pels mateixos indis.
És una regió pràcticament isolada de la resta del país, el qual només s'hi accedeix a través d'un estret passadís, per on hi passa una única carretera i una línia de tren que només arriba a la capital econòmica de la regió Guwahati
És una zona tribal on segons em diuen hi viuen més de cent ètnies diferents. Una regió molt muntanyosa situada a l'acabament de l'Himalaia. Aquest aïllament ha preservat els habitants de la regió de les influències provinents de l'oest durant molts anys. La seva situació geogràfica els ha fet estar molt més en contacte amb la regió del Sud-Est asiàtic i amb la regió del Tibet que no pas amb l'India el país que pertanyen.
Les fisonomies dels habitants de la zona denoten els seus origens, mongols, tibetans, birmans, ...al llarg dels segles diferents ètnies s'han anat establint formant nacions amb tradicions ben diferents. Unes nacions que no entenen de fronteres i que a partir de la formació dels estats moderns els ha anat engabiant amb la creació d'aquestes línies artificials que la majoria de vegades no tenen cap sentit i que tantes guerres han provocat.
Evidentment les ètnies de la regió poc coneixien l'estat indí i menys encara als britànics que foren els primers en incloure aquesta zona com a part de l'Índia, ja que els feia de barrera enfront dels atacs dels exèrcits provinents de Xina, el Tibet i Birmania. Des d'aleshores que el nord-est ha format part de l'India. Tot i que les seves gents i la seva cultura té molt més a veure amb l'Àsia més oriental que no amb la mateixa India.
A més ja des de l'època colonial britànica que aquests pobles no se'ls tenia en compte per res. Més tard després de l'indepèndencia de l'India i posteriorment de Bangladesh la regió quedà molt aïlada de la resta, ja que Bangladesh era el seu punt d'accès amb l'India. Aquesta regió estava totalment oblidada i el govern llunyà de Delhi no hi invertia ni una Rupia en el seu desenvolupament.
Això durant els anys anà creant un greuge comparatiu que els habitants del nord-est cada vegada aguantaven menys, a més el racisme vers ells era evident dins el país hindú, que els considerava igual que els intocables. Fins que amb el temps han anat apareixen petits grups terroristes que reclamen la independència de les seves regions tribals. Aquests petits grups no fan grans atacs, es fan notar de tant en tant i a més tenen la simpatía dels de la seva ètnia. Hi ha quasi tants grups terroristes com ètnies, ja que cadascun reclama la seva part de la terra, farts del menyspreu que se'ls ha obsequiat des del seu propi país l'India. Un país tan llunyà per aquesta gent i tan estrany a la vegada.
En l'actualitat però l'India està començant a veure en el nord-est com una de les seves gallines dels ous d'or. Ja que la regió disposa de força recursos, com carbó, calcita, urani però sobretot un recurs escàs i molt important per un país tan poblat com l'India. L'aigua. El nord-est és una de les regions on plou més del món i l'aigua sobra però no s'aprofita. Així que el govern ja està començant a invertir a la zona i està planificant la construcció de variïs envasaments per crear energia elèctrica un bé cada vegada més necessitat a l'India si continua amb aquesta tassa de creixement.
Així doncs el govern central ja ha començat converses amb alguns dels grups terroristes de la regió per començar a preparar el terreny i guanyar adeptes en la seva incursió en aquesta àrea que havia abandonat durant tants anys.
Aquest nou paradigma econòmic pot crear uns forats molt grans entre la població que puja al carro de la nova economia, molts dels quals són indis que han emigrat a aquesta regió, i la major part de la gent que no entén què està passant i de sobte comença a veure un món totalment diferent al què coneixia on saber com aconseguir diners és el més important per sobreviure i no saber cultivar o pasturar..
Intentaré anar esbrinant que està passant i com està arribant la “modernitat” a la regió.


SHILLONG

Shillong és la capital de l'estat de Meghalaya i és on he estat establert uns dies. El centre de la ciutat on hi ha la major part del comerç la majoria de gent és de procedència bengalí, nepalí o d'algun altre lloc de la l'India, aquest centre tot i que està més net que la majoria de ciutats indies i a més hi ha menys gent no es diferencia molt d'alguna ciutat del subcontinent. Ara bé a la que surts del centre de la ciutat i vas cap algun barri més allunyat, el canvi és brutal amb la resta de l'India. En el barri on estic jo aquest canvi encara és més accentuat ja que és la zona on s'hi ha establert la minoria Khasi, que són l'ètnia més abundant de la zona i , són els nous Khasis urbanites. Gent que dins de la modernitat estan molt orgullosos de la seva procedència i conserven moltes de les seves tradicions. No se'ls veu que visquin malament i una cosa important no hi ha mendicitat procedent de les zones rurals que denotaria una molt mala adaptació als temps moderns. A la zona khasi de la ciutat és neta, té voreres per on pots passar, i les aglomeracions de gent són molt menors.
Shillong havia estat la capital del nord-est fins fa uns 20 anys que al dividir-se tota la regió en variis estats passar a ser la capital de l'estat de Meghalaya.
És una ciutat on els anglesos hi venien a passar l'estiu, fugint de la tremenda calor que feia en el subcontinent i sobretot a Calcuta, la capital de la colònia anglesa en aquells moments.
El clima és molt més suau i a la nit fins i tot fa fresca, cosa que agraeixen els porus de la meva pell, després de tantes saunes diàries.
Però el què més crida l'atenció només al aterrar a la regió són les persones, la gran quantitat de faccions xineses, tailandeses, birmanes, vietnamites, tibetanes, qualsevol de les persones que veig a l'aeroport podria tenir qualsevol d'aquestes nacionalitats, és a dir totalment orientals.
A Shillong que és la capital i per tant on més fàcilment arriben els inputs d'arreu, he observat que la influència occidental és molt més gran que a la resta de l'India. La gent d'origen indi que es concentra al centra obviament que continuen amb la seva forma de ser india però la gent que pertany a l'ètnia Khasi són força diferents. Per tant jo us parlaré de la part de la ciutat on hi viuen els Khasi.
Alguns joves van vestits una mica com els raperos, amb la gorra cap a un costat, un mocador lligat al canell i camisetes d'algun grup conegut. A més el seu esport preferit és el futbol, enlloc del criquet que és el número 1 a l'India.
La música és occidental i les pel·lícules dels videoclubs no són majoritariament índies, això ho trobo molt significatiu, ja que la influència de les pel·lícules índies va des de Pakistan fins al Marroc, però en canvi aquí sembla que no hagin arribat amb tanta força.
La religió majoritaria és la cristiana, i el diumenge és com abans casa nostre. Tothom s'engalana i amb la Biblia a la mà es dirigeixen cap a l'església.. Les cases de maons o fusta estan molt ben cuidades, moltes amb una bonica porxada on hi tenen tot de testos amb diferents tipus de flors. Les construccions em fan pensar amb les cases del sud dels EUA.
Les noies joves algunes van vestides amb una faldilla curta i he pogut veure alguna parella agafada de la mà.
Les dones de l'ètnia Khasi, la majoritària a la capital, porten a sobre la roba normal un vestit que ells anomenen Jainkershà, una mena de mantell o gosaria dir unes estovalles de quadrets petits, com un taulell d'escacs uns de blancs i els altres que poden variar de color. Després es fan un nus a una espatlla deixant caure tot el mantell que les cobreix completament i els deixa una banda oberta on se'ls veu la roba que porten a sota.
A més l'alfabet utilitzat és el romànic i no l'hindi i a part de la llengua autòctona la major part de la gent parla anglès, que és amb l'idioma en què ensenyen a les escoles.
Per tant de moment tot i que estic a l'India en aquesta zona on estic no la sé reconèixer. Sembla que els Khasi s'hi hagin girat d'esquena. Un home amb qui he parlat està molt orgullós de ser Khasi i no se sentia gens indi.
Però això només acaba de començar i les referències només són d'una ciutat Shillong.